Wanneer jij aankijkt tegen een lelijke boom in jouw tuin, moet er wel een lichtje gaan branden als ik het ga hebben over bijvoorbeeld een kettingzaag. Een dode of beschadigde boom is toch een lelijk punt aan jouw achtertuin, maar je komt er nu niet zo snel af. In dit artikel lees je alles wat je moet weten over het kappen van die lelijke boom in jouw achtertuin. Na het lezen hiervan, ga jij er geen last meer van hebben!

Waarom kap je een boom?

Zoals al even kort benoemd, kan een boom gewoon dood of beschadigd zijn, maar er zijn nog een aantal mogelijkheden waarom jouw boom jou momenteel niet helemaal bevalt. Allereerst bestaat de mogelijkheid dat je, toen je de boom plantte, niet echt nagedacht hebt over hoe de boom er daadwerkelijk uit zou komen te zien. Het schattige, kleine boompje aan het begin is nu een enorm, massief blok in jouw achtertuin geworden.. Hiernaast kunnen wortels van bomen ook behoorlijk roet in het eten gooien. Wortels kunnen bijvoorbeeld je leidingen of kabels aantasten, maar er ook voor zorgen dat jouw tegels of bestrating ongelijk gaat liggen. In deze gevallen is het meer dan logisch dat jij gewoon van de boom in jouw tuin af wil, maar hoe doe je dat?

Afsterven

In gevallen waarin de boom ziek is, zal het verwijderen van een boom vrijwel vanzelf gaan. De boom sterft langzaam af en het hout zal gaan verrotten. Je hebt uiteraard hier en daar wat opruimwerk, maar over het algemeen is dit een natuurlijk proces van een dode of zieke boom. Wel is het handig om, dit vooral in gevallen met grote, zieke bomen, deze op voorhand te kappen. Niets is vervelender dan dat een grote, dode of zieke boom midden in de nacht bovenop je huis valt. In de gevallen met relatief kleine fruitboompjes is het niet noodzakelijk dat de boom meteen gekapt wordt.

Kappen

In tegenstelling tot het langzaam af laten sterven van een boom, is het ook gewoon mogelijk dat je de boom kapt. Om een boom te kappen heb je in sommige gevallen een vergunning nodig. Dit geldt vooral vaak voor de grotere bomen die meerdere achtertuinen of grondgebieden bedekken. Het is dan ook aan te raden om eerst met de rest van de buurt of andere omwonenden te praten over de eventuele verwijdering van de boom, voordat je daadwerkelijk langs de gemeente gaat voor een vergunning en een betrekkelijk korte tijd later met een kettingzaag komt opdagen.